Ωφέλη του ελαιολάδου

Κρητικό Ελαιόλαδο
Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Υγρό Χρυσό” και ο Σοφοκλής «παιδοτρόφων» . Για τους μεσογειακούς λαούς, το λάδι πέρα από την διατροφικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, ήταν δείκτης πλούτου και δύναμης.

Τα τελευταία χρόνια όλα και πιο συχνά γίνεται λόγος για τη κρητική διατροφή ως πρότυπο υγιεινής ζωής. Το κρητικό διαιτολόγιο βασίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, λαχανικά, και φρούτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που διαθέτει το ελαιόλαδο, τα οποία προστατεύουν την καρδιά, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα των άλλων ζωικών λιπών( βούτυρο, μαργαρίνη κτλ).Άλλα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης στο αίμα αλλά και δεν μειώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης όπως κάνουν άλλα έλαια.


Η τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία για τον άνθρωπο είναι πολύ υψηλή , γι’αυτό το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής."